Goedhart Reclame Rotterdam

IBAN-nummer op briefpapier, facturen en website

IBAN logo schermBedrijven en consumenten moeten vanaf 1 februari 2014 verplicht gebruik maken van het International Bank Account Number (IBAN); een langer rekeningnummer van 18 tekens. Dit heeft gevolgen voor uw zakelijke correspondentie zoals briefpapier, facturen en website.

We raden het aan om bij uw volgende bestelling briefpapier en andere drukwerk deze wijzigingen door te voeren. Uiteraard zijn wij u daarbij van dienst voor een vloeiende invoering in uw huisstijl. Hier beantwoorden we alvast de meest gestelde vragen m.b.t. uw huisstijl.

Kan ik mijn IBAN al op mijn briefpapier vermelden?
Het wordt aanbevolen om zowel uw huidige rekeningnummer als uw IBAN op uw briefpapier te vermelden. De meeste bedrijven en consumenten zijn nu nog niet over op IBAN en hebben voor hun overschrijvingen dus nog uw huidige rekeningnummer nodig. De komende periode, als steeds meer bedrijven en consumenten gebruik gaan maken van IBAN, is het belangrijk dat zij ook uw IBAN kunnen vinden op uw briefpapier en andere communicatiemiddelen.
Moet ik zelf aan mijn klanten mijn IBAN doorgeven?
Het is belangrijk dat u tijdig uw klanten op de hoogte brengt van uw IBAN. Zorg ook dat uw facturen, briefpapier en andere correspondentie waar deze gegevens op staan worden aangepast. Maak gebruik van de checklist voor bedrijven op de site ‘overopiban.nl’.
Wat is de juiste schrijfwijze van IBAN (op bijvoorbeeld drukwerk)?
Voor communicatiemiddelen als brieven, facturen , loonstroken en websites waar u uw IBAN vermeldt geldt de volgende schrijfwijze: NL99 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Als u een betaalopdracht bij uw bank indient, dan is de schrijfwijze overigens zonder de bovengenoemde spaties.

IBAN nummer voorbeeld

Moet ik BIC nog op mijn drukwerk vermelden?
Als u regelmatig zaken met het buitenland doet is het raadzaam om BIC voorlopig nog te vermelden op uw briefpapier of facturen. De BIC is straks voor eurobetalingen binnen Europa niet langer nodig, maar dit kan nog tot (uiterlijk) 1 februari 2016 duren. Buiten Europa blijft de BIC wel in gebruik. Voor binnenlandse betalingen faciliteren banken in principe uiterlijk 1 januari 2013 dat consumenten en bedrijven geen BIC meer hoeven aan te leveren samen met de IBAN (voor meer dan 90% van de betalingen). Niettemin is het mogelijk dat een klant of relatie van u vanaf een buitenlandse rekening wil betalen en in dat geval hebben zij uw BIC nodig. Voor meer informatie over de exacte uitfasering van de BIC, raden wij u aan om contact met uw eigen bank op te nemen.

Wilt u weten welke impact de overgang naar IBAN heeft op uw bedrijf? Doe de IBAN impact-check.